Har du GRIT? GRIT er Passion + vedholdenhed og GRIT er hvad enhver leder gerne vil kendes for

Hvis du er vedholdende og passioneret på samme tid, har du dét, som amerikanerne betegner som ”grit”.

Måske giver ordet ”grit” dig associationer til cowboys og nybyggere på prærien og så er det sikkert fordi, du har set den prisbelønnede western ”True Grit”.

Det der med nybyggere på prærien giver også god mening, når begrebet ”grit” skal forklares. I hver eneste film fra det tørkeramte, golde og farefulde amerikanske landskab, kan man undre sig over hvorfor filmens helte bliver ved og ved og ved, selv om de bliver skalpet af indianere, plyndret af banditter og gang på gang står i orkanens øje og ser både hytte og høst blæse ad hækkenfelt til. Hvorfor giver de ikke bare op og flytter tilbage hvor de kom fra?


Svaret er enkelt, fordi de har ”grit”. De drives af en kombination af passion og vedholdenhed. De har et langsigtede mål for øje om egen frugtbar jord, velstand og tryghed og de brænder for det og arbejder for det, hver dag. True Grit.


En af forudsætningerne for at have ”grit” er en grundlæggende tro på, at det er muligt, at forbedre egne evner og kompetencer, det vi kalder for et ”open mindset”. Et ”open mindsethar du, når du tænker over hvordan du kan forbedre dig, er villig til at prøve noget nyt selvom der er en risiko for at du fejler, og er i stand til at komme videreefter nederlag og evaluere på dine præstationer. 

Du tænker sådan fordi, du har erfaret, at ved bevidste målrettede handlinger kan du forbedre dig selv og din situation, og denne bevidsthed giver dig i virkeligheden uanede muligheder. 

Hvis du derimod har et ”fixed mindset” siger du fx om dig selv ”det har jeg prøvet og det kan jeg ikke finde ud af, det er bare ikke mig”. Kendetegnende for denne overbevisning er at evner og kompetencer er noget, som man har eller ikke har og derfor er der ingen grund til at prøve flere gange. Derfor er der heller ikke meget vedholdenhed hos mennesker med ”fixed mindset”. Og vedholdenhed er halvdelen af ”grit”.


Den anden halvdel af ”grit” er passion. Passion er noget vi interesserer os brændende for. Stor passion får blodet til at suse i årerne og hjertet til at banke. Passion er det, som vi kan beskæftige os med i timevis og tale om endnu længere. Men hvor kommer passion fra og hvordan finder du passion, hvis du ikke lige synes, du har den?


Angela Lee Duckworth som er forfatter til bogen ”Grit – passion + perserverance” siger i et interview med Google at passion typisk folder sig ud og bliver stærkere over en længere periode, ofte med afsæt i en interesse du brændte for som barn. Passionen kan over årene udvikle sig og tage forskellig form, men kilden til passionen forbliver altså ofte den sammen. 

Så sandsynligvis drives du også af en passion, men har blot ikke beskrevet, hvad det betyder for dig endnu. Den amerikanske kommunikation og ledelsesguru Simon Sinek fortæller i sin bog ”WHY” hvordan du kan sætte ord på din passion, eller som Simon Sinek siger, Why, er det som driver dig til at stå ud af sengen hver morgen, det som du oprigtigt tror på”.


Det siger næsten sig selv at ledere med ”grit” er attraktive ledere. De brænder for det, de gør og de klør på, giver aldrig op, bevæger sig i et flow af energi og motiverer mennesker omkring dem til at gøre det samme.


Hvis du er blevet nysgerrig efter at kende din ”grit”-faktor, er du måske heldig at linket til en gratis ”Grit”-test stadig er åbent (det tager ca 10 minutter), prøv det her:

https://estimateprofiles.com/validering/valideringGrp1.asp

Du kan også lære meget mere om ”grit”, dit eget WHY og hvordan du praktiserer ”grit” i din ledelse på vores akademifag Salgspsykologi, se mere her: www.asnaes-vangstrup.dk


TRUE GRIT er med andre ord, noget du vælger at få – ikke noget du er født med.


Asnæs og Vangstrup