Tjek dine Gavekort

Af Gry Asnæs – partner Asnæs & Vangstrup

 

Vi anbefaler at man til tider tjekker sine gavekort for at se om de er udformet så de er til glæde for både giveren, modtageren og dig.

Der er nogle juridiske forhold man skal være opmærksom på hvis man udsteder gavekort til sine gæster. Et gavekort uden navn er det der juridisk hedder et ihændehaverbevis. Det betyder at alle der har det i hånden kan bruge det. Det er altså helt det samme som en pengeseddel, som man jo heller ikke kan forhindre bliver brugt hvis, den  kommer i de forkerte hænder.

For at undgå misforståelser er det en god ide, at man skriver værdien ind på gavekortet. Lad være med at skrive en middag for to, dagens menu eller en dejlig aften i byen. Det kan skabe utilfredshed hvis prisen for din menu er steget/ændret, og du skal forklare gæsterne hvorfor du kræver penge af dem, når de nu har et gavekort.

Hvis gæsten mister sit gavekort, er der ikke noget du, som virksomhed, har pligt til at  gøre noget ved. Men er det registret på navn og fx med nummer er dine muligheder for at hjælpe den ulykkelige gæst dog bedre. Du skal så bare være sikker på at den der kræver indløsning er den rigtige, og kan dokumentere dette. For ellers er det dig der kommer til at betale gildet hvis den retmæssige ejer kommer senere og kræve sit gave kort indløst. 

Man skal være opmærksom på, at et gavekort ikke gælder for evigt. Har du ikke aftalt eller skrevet en udtrykkelig tidsbegrænsning på gavekortet, er det som udgangspunkt gyldigt i 3 år. 

Du kan dog aftale andet. Man kan godt sætte begrænsninger på gavekort om hvornår det må bruges og til hvad det må bruges, bare man er tydelig med det så gæsten ikke bliver misinformeret og den ikke tilsidesættes som urimelig. Det er rimeligt at forkorte fristen, hvis det er et gavekort

  •  på en ydelse, som vil gå ud af sortimentet. 

  • på en ydelse, hvis pris kan ændre sig. 

  • sæsonvare

  • din virksomhed lukker, og gavekortet skal bruges inden da. 

I andre tilfælde vil man se gavekortet som en forudbetaling, og der skal noget til før en man kan sige at fristen for bruget skal være under 3 år.

Hvis det er gavekort du udlodder i konkurrencer eller i forbindelse med julearrangementet i den lokale sportsforening, så acceptere man korte gyldighedsperioder og at det begrænses til en bestemt vare. 

Asnæs og Vangstrup